Una iniciativa integradora per posar en valor la cultura

No hi ha millor manera de lluitar contra la intransigència i el fanatisme, sobretot en la qüestió religiosa/cultural, que apostant per la tolerància i l’estudi conjunt de formes dispars d’entendre la nostra història i l’actualitat. Per això em produïx satisfacció quan s’activen iniciatives com la de l’Ajuntament d’Onda per a conéixer millor la història local des de l’anàlisi de tres cultures: cristiana, àrab i jueva,  que s’han superposat o han conviscut al llarg dels temps conformant un patrimoni històric i arquitectònic únic en la vila. Aprofitar les varietats culinàries de 3 cultures tan dispars és una excusa ideal perquè veïns i visitants intercanvien ofertes i coneixements degustant les diferents gastronomies. Una iniciativa integradora que,  a més a més, aprofita l’esdeveniment perquè tot el món conega millor i valore el ric patrimoni històric i artístic que les diferents cultures han anat deixant amb el seu llegat en els carrers, places, edificis o topònims. En aquest sentit, té gran importància que les administracions recolzen la conservació del ric patrimoni que atresora tota la província i posen en marxa mesures perquè els jaciments com ara la vila romana de Villamargo a Castelló –per posar l’últim cas objecte de denúncia pel seu abandó– no queden en l’oblit i es posen en valor per a millor coneixement de la nostra història i servisquen de reclam per a fomentar també el turisme cultural a les nostres terres.

Sobre Julio Sánchez Isarria

Julio Sánchez Isarria, redactor jefe de El Periódico Mediterráneo.